Bu baslik altinda Almanya´da egitim icin bastan sona kadar gerekli bütün bilgiler verilmektedir.

1a. Lisans Egitimi Icin Bölüm Sartlari:

Eger Lisans egitimi icin gelmek istiyorsaniz, ilk olarak asagidaki linkten bir alman üniversitesinde egitim sartlarini (dil sarti degil) saglayip saglamadiginizi kontrol etmeniz gerekiyor:

1b. Yüksek Lisans Egitimi icin Bölüm Sartlari:

Yüksek Lisans yapmak istiyorsaniz bir alman üniversitesinden yüksek lisans kabulü alabilmek icin gerekli kriterleri ve kabul alma sansinizi yükseltmek icin nelere dikkat etmeniz gerektigini asagidaki linkten ögrenebilirsiniz:

2. Üniversite Basvurusu:

Lisans veya yüksek lisans egitim sartlarini kontrol ettikten sonra artik dil sartlarini kontrol edebilirsiniz. Alman üniversitelerin %99 u lisans egitimini almanca dilinde verirler. Yüksek lisans icin yine genelde almanca egitim verilir ama cok sayida ingilizce yüksek lisans programlari da bulmak mümkün. Eger ingilizce egitim almak istiyorsaniz, basvuru sirasinda ingilizce bilginizi bölüm icin sart kosulan seviyede kanitlamaniz gerekiyor. Sayet almanca egitim almak istiyorsaniz üniversitelerin %99 u almancayi C1 seviyesinde bildiginizi asagidaki sertifikalardan biriyle kanitlamanizi isterler:

Eger bu sartlari sagliyorsaniz, hemen hemen bütün üniversitelere lisans veya yüksek lisans almanca egitimi icin basvuru yapabilirsiniz. Cok nadir de olsa bazi üniversiteler DSH veya Telc C1 HS sertifikasini tanimayabilirler veya yine az sayida da olsa Goethe C1 ile direkt kabul veren üniversiteler de var veya DSH 1 ile de hatta kabul alabilirsiniz. Basvuru yapmadan önce yine basvuru yapacaginiz üniversitenin sayfasindan istenen dil sertifikalarini yeniden kontrol ediniz.

Eger bu dil sartlarindan birini saglayamiyorsaniz, Almanya´ ya gelip almanca hazirlik egitimi programlarina katilabilirsiniz.

3. Almanya´ da Hazirlik Egitimi

Almanca egitimini Türkiye de veya Almanya da alabilirsiniz. Elbette yabanci bir dili konusuldugu ülkede almaniz daha avantajli olacaktir. Almanya ya hazirlik egitimine gelebilmeniz icin ilk olarak bir alman üniversitesinden sartli / ön kabul almaniz gerekiyor.

Ön Kabul /  Sartli Kabul Nedir?: Üniversite sizin belgelerinizi inceler. Yüksek lisans veya lisans durumuna göre yukarda belirtilen egitim sartlarini sagliyorsaniz size C1 seviyesinde almanca bildiginizi kanitlarsaniz bu bölüme kabul edilebilirsiniz diye bir kabul belgesi verir. Yani bu belgeye göre siz egitim sartlarini sagliyorsunuz ama dil sartini saglamiyorsunuz. Dil sarti da yukarda belirtildigi gibi almanca C1 seviyesi. Bu dil sartindan dolayi “sartli kabul” veya “ön kabul” diyoruz.

Ön kabul icin yine her üniversitesin belirli seviyede almanca sarti oluyor. Bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrenci adaylarina da ön kabul verebiliyor. Bazilari A1, A2, B1 ve B2 seviyesini ön kabul icin sart kosuyorlar. Hatta hic ön kabul vermeyen üniversiteler de var. Hangi üniversite ön kabul veriyor, hangileri vermiyor, ön kabul veriyorlarsa hangi seviyede ön kabul veriyorlar ve o üniversite bünyesinde almanca hazirlik egitimi varmi, varsa fiyati nedir vs gibi ayrintili bilgileri üniversite tanitimlarimizda bulabilirsiniz:

Ön kabulde belirtilen dil sartini, yani C1 seviyesini saglamak icin ikinci asamada dil kursuna kayit olursunuz. Bu kursu ister ön kabul aldiginiz üniversitede, isterseniz dilediginiz bir sehirde yabanci ögrencilere hazirlik egitimi veren özel kurslarda alabilirsiniz. Konuyu daha iyi anlayabilmeniz icin bir örnek verirsek: Ön kabulü Stuttgart üniversitesinden alip, dil kursunu isterseniz Berlin de yabanci ögrencilere hazirlik egitimi veren bir kursta yapabilirsiniz. Hatta özel kursu bitirdikten sonra yine Almanya da istediginiz bütün üniversitelere yeniden direkt egitim icin basvuru yapabilirsiniz.

Ingilizce bölümlere ön kabul verilmiyor. Yukarda belirtildigi gibi ingilizce bölümler icin basvuru sirasinda üniversite tarafindan istenen ingilizce dil sartini saglamaniz gerekiyor ve her üniversitenin ve hatta bölüme göre istenen dil sartlari farklidir. Basvuru yapacaginiz üniversitenin sayfasinda bilgi verilir.

4. Vize Basvurusu: 

Direkt bölüme kabul ya da ön kabul + dil kursu kayit islemi bittikten sonra ücüncü asama maddi giderlerinizi teyit etmeye gelir. Yani Almanya´da egitim aldiginiz sürece maddi giderlerinizi karsilayabileceginize dair bir teyit sunmaniz gerekiyor. Bunun icin de 2 tane yöntem var:

Bu belgelerden herhangi birini sagladiktan sonra IDATA firmasindan ulusal vize basvurusu icin randevu aliyorsunuz.

Vize basvurusu icin gerekli bütün bilgileri asagidaki forum sayfamizda bulabilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?f=7&t=2213

Vize basvurusunda konsoloslugun özellikle dikkat ettigi hususlar ve vize icin genel bilgileri asagidaki makalede bulabilirsiniz:

Vize basvurularina cevaplar genelde 4-6 hafta arasi bir sürede geliyor. Bu süre daha da uzun sürebilir.

5. Vize Aldiktan Sonraki Sürec:

Vize alip Almanya´ ya geldikten sonra yapmaniz gereken genel bürokratik islemlerle ilgili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

Yukardaki islemler icin dilerseniz Deutschstudent in 2008 yilindan beri sundugu Danismanlik Servisinden profesyonel yardim alabilirsiniz. Danismanlik hizmetlerimizle ilgili ayrintilar ve nasil basvuru yapacaginizla ilgili bilgiler asagidaki linkte anlatiliyor: