Almanya Öğrenci Vizesi 2018-11-27T16:11:16+03:00

Project Description

Almanya Egitim Vizesi

Her yil yaklasik 2000 e yakin ögrenci adayi Türkiye den, Almanya da üniversite egitim icin vize basvurusu yapmaktadir. Bilhassa son 3-4 yildir vize basvurularinda red orani artmistir.

Egitim vizesi basvurulari Türkiye de üc sehirde alman konsolosluklarinda yapilmaktadir: Istanbul, Ankara ve Izmir. Özellikle su sehirde basvuru yapanlarin sansi daha yüksek bu sehirde daha düsük diye bir istatistik vermek cok dogru olmaz. Ikamet ettigini sehire göre vize basvurusu yapacaginiz konsolosluk vize randevusunu aldiginiz IDATA firmasi tarafindan size belirtilir.

Ögrenci olarak 3 farkli vize basvurusu yapilir:

1- Dil kursu vizesi (Sprachkursvisum): Almanya da sadece dil ögrenme amaciyla basvuru yapilan vizedir. Bunun icin gerekli iki temel belgeden biri Almanya dan herhangi bir kurstan alacaginiz kurs kayit belgesi ve kalacaginiz süre boyunca maddi giderlerinizi karsilayacaginizi teyit eden belge (Garantör veya Bloke hesap – asagida ayrintili olarak anlatilacak). Bu vize türü en fazla 9 aylik süre icin verilir ve kanunlara göre Almanya da uzatilmaz. Fakat istisnai durumlar bulunmaktadir ve düsük bir ihtimal de olsa Almanya da bulundugunuz sehirdeki yabancilar dairesinde eger bir üniversiteden direk lisans veya yüksek lisans kabulü aldiysaniz uzatilabilir. Aksi takdirde özellikle 9 ayin sonunda tekrardan dil kursu yapmaya devam etmek isterseniz kesinlikle uzatilmaz.

2- Ögrenci Adayi Vizesi (Studienbewerbervisum): Herhangi bir üniversiteden ön kabul (sartli kabul) alarak basvuru yapilan vize cesididir. Bunun icin ilk gerekli olan sey, bir alman üniversitesinden lisans veya yüksek lisans ön kabulü, Almanya dan bir dil kursu kaydi ve yine maddi teminat gerekmektedir. Bu kabul ile Almanya ya gelip, en gec 24 ay icinde hazirlik egitimini tamamlayip bir üniversiteye kayit olmaniz gerekmektedir. 24 ay süre bitiminde oturum uzatilmaz ve Türkiye ye geri gönderilirsiniz. Vize alindiginda 3 veya 6 aylik olarak alirsiniz ve Almanya ya geldikten sonra 1 er yillik oturum izni alirsiniz.

3- Egitim Vizesi (Studienvisum):  Eger hazirlik egitimini Almanya da tamamladiysaniz veya bir alman üniversitesinden ingilizce egitim verilen bir bölüme direk kabul aldiysaniz egitim vizesi icin basvuru yaparsiniz. Yine ögrenci adayi vizesinde oldugu gibi 3 veya 6 aylik giris vizesi alirsiniz ve Almanya ya geldikten sonra 1 veya 2 ser yillik oturum alirsiniz.

Ilk 2 vize türünde en önemli husus konsolosluklari egitim icin gittiginize ikna etmektir. Özellikle de ögrenci adayi vizesi basvurusu yapiyorsaniz. Cünkü artik konsolosluklarin gözünde vize basvurusu yapan bir cok ögrencinin Almanya ya gitme amaci egitim degil, oraya gidip hayatini baska bir amacla devam edecegidir.  Özellikle son yillarda maalesef konsoloslugun bu tutumunu dogrular sekilde yapan ögrenci adaylari oldukca fazladir. Almanya da yaklasik 300 bin yabanci ögrenci egitim görmektedir ve maalesef ki en basarisiz ögrenci grubunu Türkiye den gelenler olusturur. Bu veri özellikle DAAD in 2015 yilinda yaptigi bir arastirma ile de belgelenmistir. Türkiye den gelen ögrencilerin yarisindan fazlasi Almanya daki egitim hayatlarinda basarili olamamislardir. Almanya da egitime devam etmedikleri halde bir sekilde (evlenerek veya isci vizesine gecerek) Almanya da kalmaya devam etmislerdir. Bunun disinda yine  Türkiye nin son yillardaki ekonomik ve siyasi istikrarsizligi da bir cok kisiyi ögrenci adayi olarak Almanya ya bir sekilde gitmek istemeye itmistir. Alman konsolosluklari artik red verirken bu iki duruma da özellikle deginmektedir.

Asagidaki resimde almanca olarak konsolosluklarin bu durumu nasil acikladiklarini görebilirsiniz. Eger vize reddi alip, konsolosluga itiraz mektubu gönderirseniz size 7-8 sayfalik bir aciklama yollarlar ve en son iki sayfanin birinde bu paragrafi görürsünüz.

Bu sebeplerden dolayi konsoloslugun artik basvuru yapan ögrenci adaylarinin gercekten Almanya ya egitim icin gidip gitmedigini tespit etmek icin kendi kendine gelistirdigi bir takim refleksler vardir. Asagida bu maddeleri tek tek inceleyecegiz.

1- Vize evraklarinin eksiksiz hazirlanmasi: Genel olarak vize basvurusu icin gerekli evraklarin listesini asagidaki linkte bulabilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/app.php/portal?announcement_27=0#a_27_0

2-  Egitim gecmisiniz:  Vize basvurusunda yukarda belirttigimiz hususlardan dolayi, konsoloslugu ve yabancilar dairesini gercekten Almanya ya egitim amaciyla gitmek istediginize ikna etmeniz gerekiyor. Bunun icin konsoloslugun dikkate aldigi en önemli kistas ise ögrencinin egitim gecmisi. Türkiye de egitim hayati boyunca ortalama veya ortalamanin da altinda performans göstermis ögrencilerin vize icin ikna sansi cok yüksek degildir. Cünkü kendi ana dilinde ve ülkesinde basarisiz olmus bir ögrencinin, ilk olarak gidip hazirlik egitimini basarili bir sekilde tamamlayip daha sonra Türkiye ye oranla daha agir bir egitim verilen Almanya da üstelik yabanci bir dilde basarili olmasini beklemek cok realist bir yaklasik olmaz. Ayrica egitim hayatina ara verilmesi de oldukca önemli bir etkendir. Cok basarili bir sekilde egitimi bitirmenize ragmen, egitim hayatiniza 1 yil veya daha uzun bir süre ara verdiyseniz sansiniz yine düsük olur, fakat bu sansinizi yükseltebilecek önlemler vardir ve bunlari asagida anlatacagiz.

3- Ön Kabul: Yukarda degindigimiz gibi, ögrenci Almanya ya egitim amacli gittigine ikna etmesi gerekiyor. Bunun en önemli adimi ise herhangi bir alman üniversitesinden “ sartli veya ön kabul“ almaktir.

Sartli Kabul Nedir?: Almanya´ daki üniversitelere basvuru yapip bölümle ilgili kriterleri sagladiginiza dair teyit alirsiniz. Kabulünüz gecerliligi ise ancak almanca dil bilgisini sagladiginizda gecerli olmasidir. Bunu da Almanya da yaklasik 1 yil kurs gördükten sonra üniversitelerde DSH veya TestDaF sinavini gecerek saglamanizdir. Sitemizde DSH ve TestDaF sinavlariyla ilgili ayrintili bilgileri asagidaki linklerden edinebilirsiniz:

Sartli kabul aldiktan sonra sayet varsa üniversitenin kendi dil kursunda yoksa DSH hazirlik kursu veren özel bir kursta kayit yaptiriyorsunuz. Kayit yaptiracaginiz kursun, haftalik en az 18 saat ders veren bir kurs olduguna dikkat ediniz. En cok sorulan sorulardan biri ise hangi üniversitelerden sartli kabul alinacagi üzerinedir. Bir cok üniversitenin sartli kabul icin dil kriterleri vardir. Örnegin bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrenci adaylarina da sartli kabul verirler. Bazi üniversiteler belli seviyelerde almanca bilgisi isterler(A2,B1,B2 vs). Sitemizde bir cok üniversitenin tanitimi bulunmaktadir ve bu tanitimlarda kriterler belirtilmistir:

Üniversiteler

Diger en cok sorulan sorulardan birisi de, sartli kabul alinan üniversite ile kayit yapilan dil kursunun ayni sehir hatta ayni eyalatte olmasi gerektigi zorunlulugudur. Hic bir sekilde böyle bir zorunluluk yoktur. Örnegin üniversite kabulünüz Paderborn Üniversitesinden olabilir ama dil kursuna Berlin de kayit yaptirabilirsiniz.

3- Almanca Bilgisi: Alman devletinin belirledigi kanunlara göre aslinda ögrenci adayi vizesi basvurusu icin kesinlikle vize basvurusu sirasinda belirli bir seviyede almanca bildiginizi kanitlamaniz gerekmemektedir. Örnegin 2018 yilindan itibaren Avusturya devleti, yurt disindan vize basvurusu yapan ögrencilerden mutlaka en az A2 seviyesinde almanca sertifikasi istemektedir.

Fakat yukarda belirttigimiz durumlardan ötürü artik vize basvurusu yapan adaylardan durumuna göre belirli bir seviyede almanca sertifikalari istenmektedir. Ayrica yine alman konsolosluklari Türkiye deki özel kurslarin kendi sertifikalarini kabul etmiyor ve resmi bir sertifika (Goethe, ÖSD, OnDaF veya Telc) istiyorlar. Son dönemlerde hic almanca bilgisi olmadan vize basvurusu yapan adaylarin nerdeyse tamamina yakini vize basvurusundan red almistir.

Eger egitim hayatiniza en az 1 yil ara verdiyseniz, mesela lisans egitimini bir yil veya daha önce bitirdiyseniz, ya da ÖSYM sinavlarina girip 1 yil veya daha önce bir bölüm kazanip hic üniversiteye devam etmediyseniz sizden cok yüksek ihtimalle B1 sertifikasi isterler. Bu süre zarfinda eger bir firmada tam zamanli olarak calistiginizi belgelerseniz bir ihtimal B1 yerine A2 veya A1 sertifikasi ile de vize alma sansiniz olabilir. Ama yine de biraz risklidir. Burda belirli bir seviyede almanca sertifikasinin istenmesinin sebebi ise oldukca aciktir. Konsolosluk vize basvurusu yaparken size “Madem Almanya da egitimle ilgiliydin, 1 veya 2 yildir neden hic almanca ögrenmedin” diye bir soru ile karsilasabilirsiniz. Saglik sebepleri, özel sebepler vs. kesinlikle mazeret olarak kabul edilmez. Cünkü yukarda yine belirttigimiz gibi Almanya ya gercekten egitim amacli gittiginizi konsolosluga kanitlamaniz gerekmektedir ve konsoloslugun bu tür durumlarda en önemli kriterlerinden biri ise ögrenci adayinim bu süre zarfinda Almanya da egitimle ilgili ne tür bir hazirlik yaptigi ve almanca egitimine baslayip gercekten egitimi ciddiye alip almadigini kontrol etmektir.

Bu konuda tavsiyemiz, lisans egitimini bitirdikten sonra veya ÖSYM sinavlarina girdikten sonra üniversite basvurularina baslamadan önce direk olarak imkaniniz el veriyorsa yogun bir kursa kayit olun ve vize basvurusuna kadar alabildiginiz en yüksek seviyede bir almanca sertifikasi almaya calisin.

Eger örnegin bu yil ÖSS sinavini kazandiysaniz ama düsük bir puan aldiysaniz yine en azindan A2 seviyesinde almanca sertifikasi aldiktan sonra vize basvurusu yapmaniz iyi olur.

Bu konu cok sikca soruldugundan dolayi, tecrübelerimizden yola cikarak istenilebilecek almanca seviyelerini su sekilde özetleyebiliriz: Eger lisans egitimini en az 1 yil önce tamamladiysaniz ve Almanya dan bir üniversiteden yüksek lisans ön kabulü aldiysaniz, sadece A1 almanca sertifikasi ile basvuru yaparsaniz vize sansiniz %50-60 olur, A2 ile %60-80, B1 ile %80-95.  Tabiki yine ortalamaniz ve üniversiteyi ne kadar sürede bitirdiginiz de önemli.

Lisans egitimini hic uzatmadan bitirip direk bir üniversiteden ön kabul alip basvuru yaparsaniz A1 sertifikasi ile sansiniz %70-80, A2 ile %80-90 ve B1 ile kesin olarak vize alirsiniz. Lisans egitimini en az 1 yil uzattiysaniz bu oranlari bir uzattiginiz yil basina %10 olarak azaltabilirsiniz.

Elbette yine girdiginiz sertifika sinavinda aldiginiz puanlar da cok önemlidir. 

Eger hazirlik egitimini Türkiye de tamamladiysaniz (örnegin Testdaf veya Goethe C2 sinavini Türkiye de gectiyseniz), vize sansiniz nerdeyse kesindir ve normal sartlarda basvuru yaptiktan cok kisa sürede vizeniz gelir.

Ön Lisans mezunlarini ise biraz farkli incelemek gerekmektedir. Ön lisans ögrencileri egitimine girerken zaten düsük bir ÖSYM puani almis oluyorlar. Bunun yani sira aldiklari egitimin Almanya da bir denklikleri yok ve Almanya da direk lisans egitimine sifirdan basliyorlar. Yani daha acik belirtirsek zaten cok iyi bir egitim gecmisleri olmuyor. Ön lisansi cok iyi bir ortalama ile bitirirseniz (en az 3,3 gibi bir notla) bu izlenimi biraz gidermis olursunuz.  Bu yüzden ön lisans bitirenlerin mutlaka en az bitirme süresine göre A2 veya B1 sertifikasi aldiktan sonra vize basvurusu yapmalari iyi olur.

Kursa illaki Goethe Institut de gitmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir kursa gidip veya online kaynaklara calisip ya da özel ders alip,  daha sonrasinda Goethe, Telc veya ÖSD gibi sinavlardan birine direk kayit olabilirsiniz. Ayrica tekrar belirtelim ki bu sinavlarda alacaginiz puanlar da vize sansinizi etkiler, cünkü dil ögrenme konusundaki basarinizi gösterir.

Ayrica lisans basvurusu yapan ögrenciler, Türkiye de TestAS sinavina girip iyi bir notla gectikleri takdirde vizeyi %100 garantilerler. TestAS sinavi ile ilgili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

TestAS Sinavi

Özellikle egitim gecmisi cok iyi olmayan ögrenciler bu sinavdan iyi bir puan almalari halinde yine sorunu cözmüs olur.

4- Maddi Konular: Ögrencinin, Almanya daki egitim hayati boyunca giderlerini nasil karsilayacagini göstermesi gerekir. Bunun da iki yolu vardir: Garantör veya Bloke hesap.

Garantör belgesi Türkiye den kabul edilmiyor. Almanya dan herhangi birinin sizin adiniza garantör olmasi gerekiyor.  Garantörünüzün illaki gideceginiz sehirde bulunmasi veya bir akrabalik derecesi olmasi gerekmemektedir. Garantörlükle ilgili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=11548

Bloke hesabi ise IS BANK AG, Fintiba, Patrio veya Deutsche Bank dan actirmaniz gerekiyor. Fakat islemlerinizin hizli yapilmasini istiyorsaniz bloke hesabinizi Fintiba veya Patrio dan actirmanizi tavsiye ederim.

Tekrar belirtmek de fayda var ki, garantör veya bloke hesabinizin bulunmasi zaten vize basvurusu icin sarttir ve bu belgelerden birisi oldugu icin kesin olarak vize alamiyorsunuz. Vize reddi durumunda örnegin bloke hesabinizdaki parayi tekrar geri alabiliyorsunuz bankadan.

5- Iyi Niyet Mektubu: Kendinizi tanitan ve Almanya daki hedeflerinizi belirten bir veya iki sayfalik – Almanca – bir motivasyon mektubu yaziniz. Özellikle simdiye kadar almis oldugunuz egitime, Almanya da ki amaclariniza ve egitiminizi tamamladiginizda ne yönde bir is hayati planladiginizi belirtiniz.

6- Almanya daki Egitim Planlari: Egitim icin gittiginize ikna edebilmek icin basvuru sirasinda egitim planlarinizi da cok iyi aciklamaniz gerekir. Bunun icin 5.madde de belirtilen iyi niyet mektubu oldukca yardimci olur. Bunun disinda kabul aldiginiz bölüm ve üniversite ve üniversitenin bulundugu sehirler hakkinda mutlaka arastirmalar yapin. Kabul aldiginiz bölümde hangi dersler hangi dönemde veriliyor, üniversitenin kac ögrencisi var, tam olarak nerde bulunuyor vs. gibi bilgilere sahip olun mutlaka. Bunun disinda ne zaman almanca hazirligi bitirip, üniversite egitimine baslayacaginiza ve ne zaman bitireceginize ve bitirdikten sonra ne yapacaginizi tek tek önceden planlayin. Egitim hayati sirasinda staj yapmak istediginizi de ayrica belirtin.

7- Yas Problemi: Aslinda egitim gecmisi ile de direk olarak baglandirilabilir. Fakat yine de ayri bir baslik altinda incelemekte fayda var. Lisans egitimine sifirdan baslamak  icin basvuru yapiyorsaniz ve örnegin en az  25-26 yasindaysaniz vize sansiniz cok yüksek olmaz. Cünkü ilk olarak en az 1 yil hazirlik göreceksiniz. Daha sonrasinda lisans egitimini bitirdiginizde en azindan 30 yasinda olacaksiniz. 30 yasinda lisans mezunu olarak da Almanya da is bulma sansiniz olmadigi icin vize basvurunuza olumlu bir cevap beklemeniz sürpriz olur. Fakat yukarda belirttigimiz gibi B1 almanca veya TestAS dan iyi bir puan alirsaniz ve lisans egitimi sonrasinda Türkiye ye döneceginizi teyit ederseniz sansiniz olabilir. Ama özellikle 30 yasinin üzerindeki adaylarin basvurulari sartlar ne olursa olsun %99 red edilir. Yüksek lisans icinse yasiniz 30 ve üzerindeyse ayni durum yine gecerlidir.

Vize basvurusundan sonraki süreci degerlendirirsek:

Vize basvurusundan sonra sabirli bir sekilde bekleyin. Vize basvurularinda genelde ortalama bekleme süresi 4-6 hafta arasidir. Hazirlik egitimi icin kurs kaydinizi da bu zaman dilimine göre ayarlayin. Özellikle daha vize basvurusundan cikip 1 hafta sonra sürekli olarak konsoloslugu arayip vize basvurusu icin bilgi almaya calisan “sabirsiz” ögrencilerin basvurularina direk olarak red geldigini de tecrübe etmis bulunuyoruz. Karsidaki görevlilerin günde onlarca insanin vize basvurusu incelediklerini unutmayin ve sürekli olarak yogun bir sekilde evraklari inceleyen  insanlara yapacaginiz baskinin ters tepki yaratacagini da hesap etmeniz gerekiyor.

Fakat normal süreyi asmasina ragmen herhangi bir cevap alamayan ögrenciler, basvurularinin tam olarak nerde oldugunu ögrenebilmek icin asagidaki merkezi Bonn da bulunan Bundesverwaltungsamt dan bilgi alabilirler: 0049 228 993 588 390. Telefonda sadece almanca olarak bilgi alabilirsiniz.

Red alan ögrenciler ise ilk olarak sakin bir sekilde vize red cevabini tekrar gözden gecirmeleri gerekiyor. Kizginlikla itiraz etmenizin herhangi bir faydasi olmayacaktir. Sayet red cevabinda almanca B1 belgesi istenildigi yaziyorsa en azindan red edilen vize basvurusundan bir seviye daha yüksek seviyede, yukardaki institutlerden birinden sertifika alip yeniden basvuru yapabilirsiniz. Fakat genel olarak egitim gecmisiniz üzerinde duruluyorsa red cevabinda, tekrar B1 de alsaniz yeniden basvuru yapmaniz halinde vize basvurunuza yine de olumlu bir cevap alacaginizin garantisi yok.

Red cevabindan sonra, itiraz dilekcenizi verince ne zaman cevap gelecegi hakkinda net bir sey söylemek mümkün degil. Sayet red cevabini yabancilar dairesi vermisse 2-3 aya kadar bekleyebilirsiniz.

Son olarak simdiye kadar vize görüsmesine giren ögrenci arkadaslarimizin vize ani defterine yazmis olduklari görüsmeleri forum sayfamızda bulabilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?f=7&t=11546

Yukardaki bilgiler veya veriler 10 yillik tecrübemize dayaranarak olusmustur. Direk danisman olarak yilda en az 150 tane vize basvurusu yapiyoruz. Simdiye kadar 1000 in üzerinde vize görüsmesine hazirladik ögrencilerimizi ve %85-90 civarinda basari sagladik.  Bunun disinda yine forum sayfamizda simdiye kadar yüzlerce ögrenci arkadasimiza vize konusunda destek olduk. Özellikle red cevabi alan arkadaslarimiz ilk asamada psikolojik olarak bir tramva yasarlar ve ne yapacaklarini tam bilmezler. Gelen 1 veya 2 sayfalik red cevabi aslinda standart ve kopyala -yapistir ile herkese yollanan red cevabidir ve red alan ögrenci arkadaslarimiz bu yaziyi kisisellestirir. Red mektubunun icerigi biraz agirdir, bilhassa itiraz sonrasi gelen 7-8 sayfalik mektubun icerigi.. Bu yüzden yukarda deneyimlerimize göre yazdigimiz bilgileri ciddiye alip, acele etmeden iyi bir hazirlik yaparak vize basvurusu yapmanizi tavsiye ederim.

Bütün üyelerimize vize basvurularinda basarilar dilerim.

@Deutschstudent