Almanya da egitim icin aylik ortalama ne kadar masrafiniz olur tam net olarak bir rakam vermek cok zordur. Fakat kanunlara göre, yabanci bir ögrencinin Almanya da egitim alabilmesi icin aylik 850 Euro giderleri icin ayirabilecegini göstermesi gerekiyor. Bunun icinde ya bloke hesap aciliyor ya da Almanya dan herhangi birisi sizin adiniza garantör oluyor.

Ayrica bazi sehirlerde, Türkiye den aile fertlerinin de garantörlügü kabul ediliyor. Bu konuyu direk olarak oturum uzattiginiz yabancilar dairesinde sormaniz gerekmektedir.

Maddi giderlere gelince, yukarda belirtilen aylik 850 Euroluk harcama bütcesi aslinda yasadiginiz sehire göre oldukca farkliliklar gösterebilir.

Ayrica bir ögrencinin dil kursu süresinceki masraflariyla, üniversite egitimine basladiktan sonraki masraflari da farklidir.

Dil kursu süresince olusan masraflar asagi yukari asagidaki sekildedir:

Dil Kursu ücreti(Aylik sehir ve kursa göre 100-1000 Euro arasi degisir).

Kira(Sayet yurtda kaliyorsaniz 180-300, evde veya WG de kaliyorsaniz 200-450 Euro)

Saglik sigortasi(Aylik 28-40 Euro arasi).

Ulasim(Aylik 60-150 Euro arasi)

Bunlar mecburi giderler. Tabiki bu masraflara yeme icme, kiyafet, internet ve cep telefonu masraflari da eklenince ortaya daha net bir tablo cikabilir. Yeme icme masraflari elbette kisiye göre degisir ama sehirden sehire de yine farkliliklar vardir. Bilhassa büyük metropol sehirlerde, bilhassa München, Hamburg, Stuttgart veya Köln gibi sehirlerde gida ve kiyafet masraflariniz daha fazla tutabilir.

Üniversiteye baslayinca tabiki dil kursu masrafiniz olmuyor artik. Bunun disinda sadece aylik saglik sigortasi masrafiniz artabilir. Üniversite ögrencileri ayda yaklasik 80 Euro saglik sigortasi icin öder. Fakat Türkiye den SSK kaydiniz varsa AT11 belgesi alan erkek ögrenciler 25 yasina kadar, bayan ögrenciler ise 30 yasina kadar sigorta ücreti ödemezler.

Yukardaki masraflara bakinca sehirlere göre incelemek isterken ilk olarak dil kursu ücretlerini ele alabiliriz.

Almanya da en cok yabanci ögrenci NRW eyaletine gelir. NRW eyaletinin tercih edilmesinin sebepleri altinda, cok sayida dil kursu barindirmasi ve diger bölgelere göre daha uygun fiyatta olmalari, ulasim ve kiralarin cok daha uygun olmasi önemli bir faktördür. NRW eyalatinde dil kurslarinin aylik fiyatlari 100-330 Euro arasinda degisir. Fakat yine özellikle Düsseldorf ve Köln gibi sehirlerde masraflar diger sehirlere göre oldukca fazladir.

Bunun disinda kurs yeri olarak yine Berlin de uygun bir bölge diyebiliriz. Kurslarin aylik fiyatlari 200-350 Euro arasi degisiyor.

En pahali kurslarin bulundugu sehirler ise basta München, Frankfurt, Karlsruhe ve diger bayern eyaleti sehirleridir. Genel olarak da Bayern eyaleti yasam masraflari acisindan diger eyaletlere göre cok daha masraflidir.

Kira masraflarina gelince, Almanya genelinde yapilan arastirmaya göre en ucuz ögrenci yurtlarina sahip sehirler sunlardir:

1- Leipzig

2- Dresden

3- Jena

4- Halle

5- Kaiserslautern

Bu sehirlerde ortalama yurt ücreti 270 Euro.

En pahali ögrenci yurtlarinin oldugu sehirler ise:

1- München

2- Köln

3- Frankfurt

4- Hamburg

5- Stuttgart

Bilhassa bunlarin icinde München yine acik ara en pahali yurt imkani sunan sehirdir. Aylik yurtlarin fiyatlari 300-450 euro arasi degisir. Ayrica en zor yurt veya kalacak yer bulunan sehir Stuttgart dir.

Ev kiralarinda da yine bu sehirlerin siralamasi degismiyor. Örnegin Leipzig aylik 230 Euro ya ev veya WG bulma sansiniz varken, München de ayni ev veya WG icin en azindan 400 Euroyu gözden cikarmaniz gerekmektedir.

Ulasim acisindan ise en uygun bölge  NRW eyaletidir. Hemen hemen bütün üniversiteler Semesterticket veriyor. Ayrica bir cok kurs ögrencisi de yine Semesterticket hakkindan faydalaniyor. Bir dönem basi yaklasik 330 Euro ödeyip aldiginiz Semesterticketle, NRW eyaletindeki bütün toplu tasima araclarindan faydalanabiliyorsunuz.

Ulasim acisindan en pahali sehirler ise Berlin, München, Frankfurt, Mainz ve Kassel.

Fakat sunu da belirtmek gerekiyor ki, Berlin Almanya nin baskenti olmasina ragmen masraflar acisindan yine diger sehirlere göre Almanya ortalamasinda bulunmaktadir. Özellikle sosyal hayat acisindan en uygun sehir Berlin dir.

Tabiki bu yazi ögrenciler, yani genc arkadaslar icin yazildigindan dolayi isin eglence ve gezme boyutunu da hesap etmek gerekiyor. Bu acidan düsünürsek, büyük sehirler cok daha fazla imkan sunmaktadir. Genel olarak karsilastirildiginda Türkiye den gelen arkadaslarin ayni sosyal hayati Almanya da bulabilmesi imkansizdir. Bir cok sehirde pazar günleri veya hafta ici 8 den sonra dogru düzgün acik bir yer bulmak cok zordur. Bilhassa metropol sehirler bu konuda daha avantajli. Bu acidan degerlendirildiginde ise Almanya nin metropol sehirleri(München, Berlin, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, Köln vs) icinde en uygunu Berlin diyebiliriz, en pahalilari ise yine München ve Stuttgart.

Genel olarak yukardaki tabloya göre özetlersek, Almanya da su kadar masrafiniz olur demek biraz zor. Yukardaki tabloya göre gelmeden önce yasamak istediginiz sehire göre asagi yukari bir hesap yapabilirsiniz.

Yine konuyla ilgili sorulariniz olursa forum sayfamızdan bizlere sorularınızı yöneltebilirsiniz.

Ayrica konuyla ilgili sunum videomuzda da yine daha ayrintili bilgiler bulabilirsiz: