1.Üniversite Hakkinda:

Duisburg – Essen üniversitesi,  iki komsu sehirde kampüsleri oldugu icin Duisburg ve Essen sehirlerinin adini alir. Gecmisi 1972 yilina kadar gitse de resmi olarak 2003 yilinda kurulmustur.

Duisburg – Essen üniversitesinde yaklasik 43 000 civari ögrenci kayitli. Ögrenci sayisi acisindan Duisburg – Essen Üniversitesi Almanya nin en büyük 10 üniversite arasinda yer alir. Bunlardan yaklasik 8500 civari yabanci ögrencidir.

Üniversitede cok sayida ingilizce lisans ve yüksek lisans bölümlerinde egitim verilmektedir. ISE olarak genelleme yapilarak adlandirilan bu bölümlerde yaklasik 4500 civari yabanci ögrenci egitim almaktadir. Bilhassa Duisburg kampüsünde cok sayida yabanci ögrenci egitim almaktadir.

Üniversitede egitim verilen bölümlerin genel listesini asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://www.uni-due.de/studienangebote/

Duisburg kampüsünde daha cok mühendislik bölümleri yer alir, Essen kampüsünde ise Matematik ve Kimya bölümleri disinda  genelde egitim fakülteleri ve dil bilimleri üzerine yogunlasmistir. TIP fakültesi Essen sehrinde bulunmaktadir.

Her iki sehire de deginecek olursak, Almanya nin sanayi bölgesi olan Ruhr bölgesinin merkezinde bulunuyor her iki sehirde. Essen sehri, Duisburg a göre biraz daha canli oldugunu söyleyebiliriz. Duisburg, son yillarda sanilanin aksine nüfusu en cok azalan alman sehirlerinden birisi.

2.Üniversite Basvuru

Üniversitede 100% almanca egitim verilen bölümlerde sadece NC frei olan bölümlere ön kabul veriliyor. NC olan bölümlerde ise ön kabul yok artik.

Ayrica Duisburg-Essen üniversitesinde bir cok lisans ve yüksek lisans bölümü yari almanca yari ingilizce olarak okutuluyor. Genelde derslerin %30 u almanca, %70 i ingilizce oluyor. Bu bölümlere kisaca ISE deniyor. ISE yüksek lisans bölümlerine basvuru icin genelde B2 seviyesinde ingilizce ve yine B1-B2 araliginda almanca sertifika gerekiyor. Yüksek lisans bölümlerinin bir cogunda alman sistemine göre ayni bölüm veya yakin bir bölümde alinan lisans egitiminden en az 2,5 ortalama (Türkiye sistemine göre 3,0) isteniyor. Lisans ISE bölümlerinde ise diger üniversitelerden farkli olarak en önemli kistas, lisede alinan matematik ve geometri derslerinin ortalamasina bakiyorlar ve genelde en az bu derslerden %80 civari bir ortalama istiyorlar.

Almanca lisans bölümlerinde diger üniversitelerde oldugu gibi ÖSYM yerlestirme puani baz aliniyor, yüksek lisansta yine lisans ortalamasi en önemli kriter.

Üniversitenin basvuru süreleri diger bir cok üniversite ile ayni:

15 Temmuz Kis dönemi icin son basvuru tarihi ve yaz dönemi icin 15 Ocak.

Almanca yüksek lisans, ISE lisans ve yüksek lisans basvurulari direkt olarak üniversiteye yapiliyor, almanca lisans basvurulari ise Uni Assist üzerinden yapiliyor. Almanca lisans veya yüksek lisans bölümlerine direk kabul alabilmeniz icin DSH-2 veya TestDaF 4 belgenizin olmasi gerekiyor.

Üniversite hic almanca bilmeden ön kabul vermesine ragmen, kendi bünyesinde hazirlik kursu vermiyor. Fakat Duisburg ve Essen sehirlerindeki özel kurslara kayit yaptirdiginizda üniversiteye hazirlik ögrencisi olarak kayit yaptirabiliyorsunuz ve bütün ögrenci haklarindan (NRW Ticket, yurt basvurusu vs) yararlanabiliyorsunuz. Özellikle bu durumlarda bir sonraki semester icin kayit yapmaniz cok önemli. Örnegin Duisburg veya Essen deki kursunuz ocak ayinda basliyorsa gidip hemen kayit olmayin, bir sonraki dönemi bekleyin. NRW Ticket icin dönemlik 330 euro civari bir ücret ödeniyor. Kis dönemi resmi olarak 1 ekimde basliyor ve 30 mart da bitiyor, yaz dönemi ise 1 nisanda basliyor, 30 eylülde bitiyor. Eger ocak ayinda gidip üniversiteye kayit yaptirirsaniz kis dönemi icin kayit yaptirmis oluyorsunuz ve en fazla 3 ay kullanabileceginiz NRW Ticket icin yine 330 Euro ödüyorsunuz. Onun yerine bu 2-3 aylik sürede dil kursu ögrencileri icin Deutsche Bahn tarafindan verilen Young Ticket almanizi tavsiye ederim. Aylik fiyati kaldiginiz yerle kursunuz arasindaki mesafeye bagli olarak 60-80 Euro arasi degisiyor.

3.Konaklama:

Kalacak yer acisindan hem Duisburg hem de Essen sehirlerinde degisik bölgelerde cok sayida yurt bulunuyor. Yurt basvurusunu asagidaki linkten yapiyorsunuz:

https://tl1host.eu/SWE/index.html#home

Yine özellikle Duisburg sehrinde cok sayida özel yurt da bulunuyor. Bu özel yurtlarin listesini asagidaki linkte bulabilirsiniz:

https://www.uni-due.de/imperia/md/content/scies/private_studentenwohnheime_und_wohnungsgesellschaften__%C3%BCberarbeitet_am_16.07.pdf

Ayrica Facebook daki Duisburg – Essen Üniversitesi grubumuza da üye olarak, burdan güncel gelismeleri takip edebilirsiniz:

https://www.facebook.com/groups/135068206647545/

Duisburg- Essen Üniversitesi ile ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/

Güncelleme: Ekim 2020