DSH Almanca Sinavi

Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang (kisaca DSH) sinavi, herhangi bir alman üniversitesinde egitim dili almanca olan lisans veya yüksek lisans bölümlerine bölüm sartlarini saglayip kabul aldiktan sonra kayit yaptirmak icin gerekli olan ve almanca bilginizin en az C1 seviyesinde oldugunu kanitlayan resmi bir almanca sinavidir. DSH sinavina alternatif olarak yine Telc, TestDaF, ÖSD, DSD II ve Goethe sinavlari DSH sinavina alternatif olarak yapilan sinavlardir. Alman üniversitelerin %99 u DSH sinavindan C1 seviyesini sart kosarken, cok az sayida üniversite veya Hochschule B2 seviyesi ile de kayit imkani sunmaktadir. Yine bazi üniversiteler de hukuk veya TIP gibi bölümler icin DSH sinavindan C2 seviyesi isterler.

1- DSH sinavina nerde hazirlanabilirim?

Hazirlik egitimi veren alman üniversitelerinin %95 i DSH hazirlik kursu verir. Onun disinda yine bir cok özel kurs da DSH sinavina yönelik hazirlik egitimi verirler.

2- DSH sinavina nerde katilabilirim?

Sinav sadece üniversitelerde yapilir, fakat her üniversite DSH sinavi yapmiyor. Asagidaki linkte DSH sinavina katilabileceginiz üniversitelerin listesini bulabilirsiniz:

https://www.hrk.de/fileadmin/redaktion/hrk/02-Dokumente/02-07-Internationales/22-06-29_DSH_RegListe_Internet.pdf

3- DSH sinavi yilda kac kez düzenleniyor?

Üniversiteye göre degisiyor. Yilda 5 kez DSH sinavi yapan üniversite de var, 1 kez dsh sinavi yapan üniversiteler de bulmak mevcuttur. Genel olarak DSH sinavi semester baslamadan 1 ay önce yapilir, yani mart ve eylül aylarinda DSH sinavi bulmak cok daha kolaydir. Yine bir cok üniversite haziran ve aralik aylarinda da DSH sinavi düzenler.

Asagidaki linkte güncel DSH sinav tarihlerini bulabilirsiniz:

4- DSH sinavina nasil kayit yaptirabilirim?

Bir üniversitenin kendi hazirlik kursunda egitim aliyorsaniz, C1 kursunu o üniversitede tamamlayinca direkt olarak DSH sinavina kayit yaptirabilirsiniz. Yine özel bir kursta DSH hazirlik kursu yapan ögrenciler gittigi kurstan (Almanya da herhangi bir kurs, Türkiye den degil) C1 sertifikasi ile disardan (extern) DSH sinavi yapan üniversitelere basvuru yapabilirler. Yalniz dikkat etmeniz gereken husus bu extern olarak DSH sinavina kayit alan üniversitelerde kayitlar baslar baslamaz hemen yerler doluyor, o yüzden kayit tarihlerini dikkatli takip etmenizi tavsiye ederiz.

5- DSH sinavi her üniversitede gecerlimidir?

Stuttgart üniversitesi disinda bütün alman üniversite ve hochschuleleri DSH sertifikasini kabul ediyor. Örnegin X üniversitesinde DSH sinavi yaziyorsaniz illaki ayni X üniversitesinde okumaniz gerekmiyor. Ordan aldiginiz DSH sinavi ile Stuttgart disinda istediginiz bütün üniversitelere basvuru yapabilirsiniz.

6- DSH sinavi ücreti ne kadar?

Üniversiteye göre degisiyor. Güncel sinav ücretleri 100-200 Euro arasinda.

7- Her üniversitenin DSH sinavi ayni zorluktamidir?

Kesinlikle hayir. DSH sinavlarinin zorluk derecesi üniversitelere göre degisiyor. Fakat ismi büyük üniversitelerde DSH sinavi zor, daha kücük üniversitelerde kolay diye bir durum da yok. Son dönemlerde DSH sinavlarina giren ve incelediklerimiz arasinda su aralar en kolay DSH sinavini yapan üniversiteler FH Fulda, Mannheim, TU Dortmund ve Hannover. Forum sayfamizda bir cok ögrenci katildigi DSH sinav tecrübelerini paylasiyor:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?t=6708

8- DSH sinav sonuclarini ne kadar sürede aciklanir?

Üniversiteye göre 1 ila 3 hafta arasi degisir ve sinav sonucu en erken aciklanan sinavlardan biridir.

9- DSH sinavinin yapisi:

DSH sinavi 2 bölümden olusur:

1- Schriftliche Prüfung (Yazili Sinav)

2- Mündliche Prüfung (Sözlü Sinav)

Yazili sinavi gectikten sonra sözlü sinavina ayri olarak davet edilirsiniz. Yaziliyi gecemezseniz sözlü sinava giremiyorsunuz.

Yazili sinav ise 4 bölümden olusur:

i) Leseverstehen (Okudugunu anlama): Bu bölümde bilimsel bir makale sunulur size ve o makale ile ilgili yaklasik 6-12 arasi sorular sorulur. Bu kisimda dikkat etmeniz gereken en önemli husus sorulari cevaplarken makalede yazilan cümlelerin aynisini kopyalamadan cevaplari kendi cümlelerinizle yazmaniz gerekir. Sayet soruyu direkt olarak makaleden kopyalayip cevaplarsaniz o sorudan sifir puan alirsiniz.

ii) Grammatik (Dil Bilgisi): Standart dil bilgisi sorularidir.

iii) Hörverstehen (Dinledigini Anlama): Bu kisimda yaklasik 10 dakika bir makaleyi dinleyip, makale ile ilgili sorulari yazili olarak cevaplandiriyorsunuz. Bazi üniversitelerde ilk asamada sorular dagitilmaz ve bir defa okunur daha sonra sorular dagitilir. Bazi üniversitelerde ise sorular makale okunmadan dagitilir.

iV) Textproduktion (kompozisyon): Genelde bir grafik verilir ve o grafigi asagi yukari 200-250 kelime ile anlatmaniz istenir. Grafik disinda genel bir konu da verilebilir.

Textproduktion da asagidaki hususlara dikkat edilir:

– Yapisi(giris, gelisme ve sonuc kismina dikkat edin)

– Grammatik

– Konudan sapmama

– Kelime Hazinesi (Sürekli ayni kelimelerle veya baglaclarla cümle kurmamaya calisin).

10- DSH puanlama sistemi: Yüzdelik olarak puan alirsiniz. Aldiginiz yüzdelik puanlara göre ise DSH 1, DSH 2 veya DSH 3 derecesi alirsiniz.

%57-66%: DSH 1 (B2 seviyesi)

%67-81%: DSH 2 (C1 seviyesi)

%82-100%: DSH 3 (C2 seviyesi)

Yazili sinavda en az DSH-1 aldiktan sonra sözlü sinava girme hakki elde edersiniz. Fakat yazili sinavdan DSH-1 alip, sözlü sinavdan DSH-3 de alsaniz, genel sonuc yine DSH-1 olarak kalir. 

enel olarak yazili ve sözlü sinav sonuclari asagidaki sekilde degerlendirilir:

Yazili                        Sözlü                      Genel

DSH- 1                     DSH- 1                         DSH – 1

DSH- 1                     DSH- 2                         DSH – 1

DSH-1                      DSH-3                          DSH – 1

DSH – 2                   DSH – 1                       DSH – 1

DSH – 2                   DSH – 2                       DSH – 2

DSH – 2                   DSH – 3                       DSH – 2

DSH – 3                    DSH – 1                      DSH – 1

DSH – 3                    DSH – 2                     DSH – 3

DSH – 3                    DSH – 3                     DSH – 3

11- DSH sertifikasi gecerlilik süresi:

Ömür boyu gecerlidir.

12- DSH sinav örneklerini nerde bulabilirim?

Bir cok üniversitenin kendi sayfasinda bir tane DSH sinav örnegi vardir. Yine asagidaki sayfada hemen hemen her üniversitenin bir DSH örnegini bulmak mümkün:

@Deutschstudent, DSH sinavina hazirlanan bütün ögrencilerimize basarilar diler.

Güncelleme Tarihi: 04.10.2022