Daha önceki makalemizde sadece hali hazirda Almanya da egitim gören ögrenciler icin staj imkanlarindan bahsetmistik. Bu makalede ilk olarak Türkiye den Almanya ya sadece staj icin gelmek isteyen ögrenciler icin bilgileri ve daha sonra da Almanya da herhangi bir üniversite veya Fachhochschule de okuyan ögrenciler icin gerekli bilgileri aktaracagiz.

Gerek Almanya da gerekse Türkiye de üniversite egitimi bitiminde is basvurusu yaparken bütün firmalar, diploma ve notlar disinda staj belgelerine de dikkat cekerler. Özellikle Almanya da staj konusu oldukca önemlidir.

Ilk olarak Türkiye den gelip Almanya da staj yapmak isteyen ögrencilere uygulanan kriterleri degerlendirirsek:

 Staj basvurusu icin saglanmasi gereken sartlar hangileridir?

 

–       Türkiye de herhangi bir üniversitede lisans veya yüksek lisans ögrencisi olarak kayitli olmak(MYO da okuyanlar Almanya da staj yapamaz)

–       En az ilk 2 egitim yilini basariyla bitirmis olmak

–       Türkiye de egitim gördügü bölümün Almanya da denkliginin olmasi

 

Staj süresi ne kadar?

Türkiye den bir firmayla anlasip staj bulan ögrenciler en 12 aya kadar(Almanya kanun maddesi s § 15 Nr. 5 BeschV) Almanya da kalip staj yapabilir.

 

 

12 aylik süre uzatilabilirmi?

Sayet 12 ay süresince belirli aylarda ara verdiyseniz, örnegin 1 ayini Türkiye de gecirdiyseniz, firma araciligiyla basvuru yapip tekrar 1 ay uzatma talep edebilirsiniz.

 

 

Staj yaparken ne kadar ücret kazaniriz?

Almanya daki yeni yasaya göre saat ücretiniz en az 8.50 Euro olmasi gerekiyor. Bu ücrete brutto alacaginiz para. Almanya da kaldiginiz sürece yine saglik sigortanizin da yapilmasi gerekiyor ve  gelirinizin yaklasik %20 lik bir kismi saglik sigortasi icin kesiliyor.

 

En fazla kac saat calisabilirim?

Haftalik 40 saate kadar calisabilirsiniz.

 

Staj vizemi daha sonradan Almanya da direk olarak ögrenci vizesine cevirebilirmiyim?

Kesinlikle hayir.

Staj süresince almanca kursuna gidebilirmiyim?

Firmayla is saatlerini konusup bosta kalan sürede almanca kursuna gidebilirsiniz. Bunun disinda hemen hemen her sehirde yer alan halk egitim merkezlerinde(Volkshochschule) haftada aksamlari 2 veya 3 gün(haftalik 4-10 ders saati) almanca kurslari verilmektedir.

 

 

 

Bunun disinda ayrica Türkiye de egitim aldiginiz üniversitenin yurtdisi islemlerini yürüten kurumlar da yurt disi staj basvurusu alabilir, direk olarak yine o birimlere basvuru yapabilirsiniz.

Almanya da egitimine devam eden ögrencilerde ise ilk asamada staj yeri bulmak biraz sorun olarak gözükse de aslinda iyi bir basvuru ile cok rahat bir sekilde staj yeri bulunabilir.

Özellikle Fachhochschule lerde okumak isteyen ögrenciler basvuru yapacaklari bölümlerin kabul sartlarini cok iyi incelemeleri gerekiyor. Hemen hemen her bölümde kayit öncesinde veya belirli bir döneme kadar 6 veya 12 haftalik staj belgesi isterler. Hatta bazi Fachhochschule lerde örnegin kayit sirasinda 6 haftalik, 3. Döneme kadar da yine farkli bir firmada 6 haftalik staj belgesi istenmektedir.
Nerelerde Praktikum bulabilirim ?

Ilk olarak kendi okudugunuz üniversitelerde de , profesörlerin yaninda yardimci olarak calisabilirsiniz.. Ilerde akademik kariyer düsünenlere bunu tavsiye ederim.. Ama genelde bunun icin ders notlarinizin cok iyi olmasi gerekiyor..

Belli bir firmada praktikum bulabilmek icin, öncelikle okudugunuz üniversitelerde mutlaka Praktikumsamt diye bir kurumvardir.. Oraya basvuru yaparak, form doldurursunuz, firmalardan talep gelince de sizinle firma arasinda kontak kurarlar.

Ayrica cesitli tarihlerde bir cok firmanin katildigi Jobmesse ler düzenlenir. Sürekli olarak bu organizasyonu takipte olunuz. Bu Jobmesse ye Almanya nin en büyük firmalari katilir. Direk orda yüzyüze kontaga gecerek de staj basvurusu hakkinda bilgi edinebilirsiniz.

Bunun disinda gerek Türkiye den gelip burda staj yapmak, gerekse de Almanya da egitim görürken staj yeri arayan ögrenci arkadaslarimiz asagidaki internet sitelerinden aktuel staj ilanlarini takip edebilirler:
http://jobsuche.studis-online.monster.de/internship.asp
http://www.karriere.de/praktikumsboerse
http://www.praktikums-boerse.de/
http://www.praktikums-boerse.de/html/praktikant/angebot.cfm
http://www.praktikum.info/
http://www.praktikumsboerse.de/
http://www.unicum.de/beruf/praktikum/
http://www.praktikum.de/german/index.html
http://uni.stellenanzeigen.spiegel.de/unispiegel/praktika.asp
http://www.meinpraktikum.de/

http://www.praktikumsanzeigen.info/fuer-bewerber/stelle-suchen.html

http://www.praktikum.de/german/

http://www.studentjob.de/praktikum

http://www.praktika.de/

http://www.absolventa.de/praktikum

http://www.stepstone.de/

 

 

Nasil Basvuru yapilir ?

Yukardaki adreslerden herhangi birinde kendize göre bir yer begendiyseniz , ilanin altinda kontak bilgileri yer almaktadir.. Mail veya posta yoluyla Bewerbung ( cv ) yazarak basvuru yapabilirsiniz.. Yalniz gönderdiginiz Bewerbung u titizlikle hazirlayin , cünkü gercekten Almanya da buna cok önem verilir.. Daha sonra telefon acarak bilgi de alabilirsiniz..

Staj yaparken ne kadar calismaniz lazim ve ne kadar para kazanabilirsiniz ?
Ögrenciler icin praktikum genelde derslerin olmadigi ( subatin ilk haftasindan nisan in ikinci haftasina kadar veya temmuzun 3. haftasindan ekimin 2. haftasina kadar ) dönemlerde yapilir ve haftada 20 saat civarindadir.. Sayet okul döneminde yapiyorsaniz bu 15 ve daha az saatle sinirlanabilir..

Praktikum yaparken 400 – 600 Euro civari ortalama olarak para kazanabilirsiniz..

Staj yapmanin baska hangi faydalari var ?

Ilerde is bulmada veya kendi bölümünüzle ilgili meslek deneyimi kazanmaniz disinda, kendi alaninizla ilgili staj yapmaniz hem bölümünüze olan egiliminizi artirir hem de baska islerde calisarak okul hayatinizin sekteye ugramasini engeller.. Almanya da yapilan bir arastirma da zaten bunu göstermektedir.. Kendi alanlari disinda ek is yapan ögrencilerin genelde egitimleri normal süreden daha cok sürmektedir..

Almanya da Stajla ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/