Almanya calisma ve is bulma ile ilgili bütün bilgiler. Ögrenci olarak Almanya da nasil ve hangi süre ile calisabilirsiniz. Ögrenci olarak egitim masraflarinizin ne kadar bir kismini calisarak karsilayabilirsiniz. Nasil staj veya is bulabilirsiniz, Türkiye den direk mezun olarak Almanya da is bulabilir misiniz?

Egitim icin Almanya nin tercih edilmesinde en önemli sebeplerden birisi de, egitim masraflarinin diger gelismis ülkelere göre daha düsük olmasi ve ögrencilere egitim görürken de bir cok alanda is imkani tanimasidir.

Yabanci ögrenciler icin düzenlenen yasaya göre(§ 16 Abs. 3 Aufenthaltsgesetz), Almanya da yabanci ögrenciler yilda 120 tam gün veya 240 yarim gün calisma hakkina sahiptirler.

Ilk asamada en cok sorulan sorulardan birisi ise, dil kursuna giderken de calisma hakki alinip alinmayacagi üzerinedir. Yasal olarak dil kursu ögrencilerine calisma izni verilmez. Fakat bazen oturum aldiginiz yabancilar subesi istisnai durumlarda özel olarak görüsülerek calisma izni verebilir. Bir cok yabancilar dairesi de sadece okul tatillerinde sinirli tutmak sartiyla calisma izni alabilirler. Okul tatilleriyle kisitli olmak üzere calisma izni alanlar, sayet dil kursunu tamamladilarsa veya ara veriyorlarsa o zaman dil kursu egitimi aldigi okuldan bir belge(Ferienbescheinigung) alip, calisacagi firmaya ileterek bu sekilde dil kursu süresince de calisabilir.

Fakat en önemli nokta ise, ortalama olarak bir ögrencinin hem calisip hem okuyarak ne kadar kazanabilecegidir. Ilk asamada kesinlikle sunu belirtmek gerekir ki, “düzenli” bir sekilde egitim hayatina devam eden bir ögrenci ek bir is bularak ayda asagi yukari 300-500 euro kazanabilir ve kalacak bir yeri yoksa bu parayla tüm masraflarini karsilamasi cok zor. O yüzden Almanya ya gelirken, hem calisirim hem egitim hayatimi sürdürürüm düsüncesiyle Almanya ya gelirseniz ya egitim hayatinizda ya da maddi olarak cok büyük sorunlar yasarsiniz.

Üniversiteye kayit yaptiran bir ögrenci hemen kayitli oldugu yabancilar dairesine basvuru yapip, ögrenci adayi vizesini, ögrenci vizesine cevirtirerek yukarda belirtildigi sekilde calisma izni alabilir.
Ilk dikkat etmeniz gereken nokta, haftada 20 saati gecmeyecek sekilde bir is bulmanizdir. Haftalik 20 saatden daha fazla mesai gerektiren bir is bulursaniz o zaman kazanacaginizin paranin bir kismi vergi olarak kesilir. Aylik 450 euro ya kadar gelir getiren islerde calisirsaniz, hic bir kesinti olmadan maasini alirsiniz(Minijob).

Bu verilen 120 tam günlük calisma izni ise, sizin ise basladiginiz andan itibaren baslamaz. 1 ocak tarihinden 31 aralik tarihini kapsayan süredir. Örnegin subat ayinda bir firmada ise basladiniz ve eylül ayina dogru 120 günü doldurduysaniz, calisma izni hakkinizi doldurmus olursunuz ve bu durumda isten de cikarilabilirsiniz. Devam eden yilin ilk calisma günü ile birlikte calisma hakki olan günleriniz de sifirlanir. Fakat bölümle ilgili staj yaptiysaniz veya üniversitede calisiyorsaniz bu verilen 120 gün calisma izninde esneme olabilir. Bu durumu mutlaka isvereninize bildirmeniz gerekir.

Almanya da genel olarak ögrencilerin yapacaklari isler, cesitli gruplarda siniflandirilir:

Aushilfe: Tam olarak karsiligi bizdeki Parttime isleridir. Genelde bistrolarda, restaurant veya marketlerde bu tür isler bulabilirsiniz. Aylik geliriniz en fazla 450 Euro olur.

Werkstudent: Bölümünüzle ilgili firmalarda yukarda belirtilen Aushilfe tarzinda yapilan islerdir. Aylik geliriniz normal sartlarda 450-850 euro arasinda degisir. Genelde sayisal bölüm okuyanlarin yüksek ihtimalde is bulabildigi alandir.

HiWis: Okudugunuz fakültede örnegin asistan veya labaratuar görevlisi olarak calisma sistemine verilen isimdir(wissenschaftliche Hilfskraft). Bu tür bir is bulabilirseniz oldukca yüksek saat ücretiyle calisabilirsiniz. En avantajli ögrenci isi Hiwis olarak calismaktir. Hem calisma izni olarak yukarda belirtilen 120 gün izni de asabilir, hem kendi alaninizda kendinizi cok daha iyi bir sekilde gelistirebilir hem de daha az ise zaman ayirarak iyi bir gelir elde edip, egitim hayatinizi da hic bir sekilde sekteye ugratmamis olursunuz.

 

En cok gelen sorulardan birisi de, Türkiye de bir bölüm bitirip, buraya geldikten sonra Türkiye de almis oldugu karneye denklik alip, Almanya da örnegin mühendis veya ögretmen olarak calisip calisilamayacagi sorusudur. Ilk olarak yanilgi yaratan hususlardan bir tanesi, Almanya nin artik yurt disindaki diplomalari hukuken tanimasidir. Fakat siz ögrenci vizesi alarak Almanya ya geliyorsaniz, zaten yukarda belirtildigi gibi belirli bir süre calisma izniniz oluyor. Bu sinirli calisma izniyle zaten tam zamanli olarak calisma hakkiniz olmuyor. Karne denkligi icin basvuru yapip, denklik alsaniz bile ögrenci vizeniz oldugu icin yine Türkiye deki diplomaniz üzerinden herhangi bir is bulamazsaniz. Fakat Werkstudent veya Praktikum icin is aramaniz cok daha avantajlidir.

Diger önemli bir konu da, Türkiye de bir bölüm bitirip Almanya ya direk olarak calismak icin gelinebilirmi sorusudur. Kanunen buna herhangi bir engel yok. Türkiye de üniversite bitiren birisi Almanya da sayet kendi bölümüyle ilgili bir is bulursa, Alman konsolosluklarinda isci vizesi icin basvurabilir. Fakat Türkiye de bir lisans mezununun Almanya da is bulabilmesi oldukca zordur. Cünkü artik Almanya da yüksek lisans bitirmek bile tam olarak is garantisi vermemektedir. Sadece lisans bitirenlerin ise is bulabilme sansi düsüktür. Bu cercevede Türkiye de lisans bitiren, almancayi hemen hemen hic veya az cok ögrenen birinin, Almanya da dogmus büyümüs ve bir alman üniversitesinde yüksek lisans egitimi almis rakiplerine göre is bulabilmeleri cok realist bir yaklasim olmaz.
Fakat bu durum doktorlar icin gecerli degildi. Türkiye de TIP egitimi almis birisi, direk olarak B2 veya C1 almanca sertifikasi aldiktan sonra(eyalete göre bu seviye degisiyor), direk olarak denklik basvurusu yapip(Approbation), Almanya daki saglik kurumlari, Uniklinik veya özel muayenehanelerde cok daha rahat is bulabilirler. Fakat Türkiye de degil de örnegin Moldova, Bulgaristan veya Azerbaycan gibi ülkelerde TIP egitimi aldiysaniz, diplomaniz direk denklik görmeyebilir.

Bir sonraki adim ise, egitim sonrasi Almanya da kalip calisma hakkini nasil elde edebilecegimiz üzeredir. Almanya da lisans veya yüksek lisans egitimini tamamladiktan sonra size 18 ay süre verilir. Bu süre zarfinda kendi alaninizla ilgili bir is bulmaniz gerekmektedir. 18 ay icerisinde is bulamazsaniz ülkeyi terketmek zorunda kalirsiniz.

Almanya nin gelismis bir ülke olmasi, her alanda is imkani sunmasi ve sürekli gazetelerde okudugumuz “Almanya da kalifiye elemanlar araniyor” haberlerine ragmen, yine de mezun olan akademisyenler icin is bulmak cok da sanildigi kadar kolay degildir. Ilk olarak firmalara yolladiginiz basvuru dosyalarini(Bewerbung) cok özenli bir sekilde düzenleyip göndermeniz gerekir.
Türkiye de oldugu gibi yine Almanya da cok sayida internet sitesi üzerinden is ilanlarini takip edebilirsiniz. Asagida bu sitelerin listesini tanitacagiz. Bunun disinda yine direk olarak bölümünüzle ilgili firmalarin sitelerinde de is ilanlarini takip edebilirsiniz. Bunun disinda egitim sirasinda is arayanlar yine üniversitede panolara asilan is ilanlarini takip etmelerinde fayda vardir. Yine bir cok üniversitede ögrencilere staj konusunda yardim eden kurumlar da vardir(Praktikumsamt veya Studentenwerk).
Is ilanlarini bulabileceginiz siteler:

http://www.jobsuma.de/werkstudent
https://www.xing.com/jobs/k-student/?rac=semc470f841
http://www.jobmensa.de/studentenjobs
https://www.jobruf.de/studentenjobs.html
https://www.studentjob.de/
http://bewerber.studenten-vermittlung.com/stellenmarkt.aspx
http://www.monster.de/
http://jobsuche.studis-online.monster.de/internship?&jt=5
http://www.connecticum.de/Jobboerse/Studentenjobs
http://www.jobware.de/
http://karriere.ferrero.de/
https://www.praktikum.info/
http://www.meinpraktikum.de/
http://www.absolventa.de/praktikum
http://www.go-jobware.de/ca/index.html
https://www.stepstone.de/
https://www.xn--jobbrse-d1a.com/
http://www.jobworld.de/
http://www.kimeta.de/
http://www.yourfirm.de/jobboerse/
https://jobboerse.arbeitsagentur.de/
http://www.aktuelle-jobs.de/

Bunun disinda sitemizde de diger site üyelerimiz tarafindan is ianlari eklenmektedir.
Forum sayfamızdan iş ilanlarını takip edebilirsiniz.

community.deutschstudent.com

 

________________________________________

 

“Bu sitede yayinlanan tüm makalelerin, bilgilerin, evraklarin, yazi vb. telif hakki Deutschstudent GmbH ya ait olup izinsiz kopyalanamaz, cogaltilamaz ve yayinlanamaz”.