Son yillarda alman üniversitelere basvurularda oldukca önem tasimaya baslayan ve hatta bir kac üniversitede artik dil sinavi disinda(DSH veya TestDaF) arti olarak sart kosulan TesAS sinavi hakkinda ayrintili bir makale mecburiyet olusturmustu.

TestAS sinavi, tipki TestDaF gibi genel bir merkez tarafindan yürütülür. TestAS sinavina Türkiye de de girebilirsiniz.

 

TestAS sinavi, özellikle NC olan bölümlerde ortalamanizin yükselmesini saglar. Örnegin girmek istediginiz bölüm yukarda anlatilan NC sistemine göre en azindan 2.0 gibi bir ortalama istiyorsa ve sizin not ortalamaniz da alman sistemine göre 2.5 civarinda kaliyorsa TestAS sayesinde notunuzu 2.0 a kadar cekebilirsiniz. Fakat TestAS sonucunuzla notunuzu maximum 1.0 yukari cekebilirsiniz.

 

Sinavin bir diger avantaji ise, iyi bir not almaniz durumunda, Türkiye deki egitim gecmisiniz cok iyi degilse vize basvurusunda bulunurken oldukca olumlu bir etki saglamasi. TestAS da alacaginiz iyi bir not vize sansinizi oldukca artirir hatta cok iyi bir not alirsaniz vize basvurusundan red yemeniz imkansiz gibi birsey olur.

 

Yalniz bu sinav yüksek lisans okumak isteyenler icin degil, lisans okumak isteyen ögrenciler icin ise yarar.

 

TestAS sinavinin genel yapisina gelince, sinavi hangi dilde yapacaginiza siz karar veriyorsunuz. Sinavi almanca veya ingilizce olarak yapabilirsiniz. Fakat hangi dilde yapacaksaniz o dilde seviyenizin en azindan B1 civarinda olmasi gerekiyor, aksi takdirde sorulari cok iyi anlayamayabilirsiniz.

 

Sinavin genel yapisina gelirsek eger, aslinda sinav IQ testinden pek bir farki yok diyebiliriz. Ögrencinin kavrama yetenegini test eden bir sinav. Genel olarak 3 kisimdan olusur:

 

Sprach-Screeining: Dil sinavi. Sinava hangi dilde giriyorsaniz(almanca veya ingilizce) seviyenizi ölcen kisa bir test.

Kerntest: Bildiginiz IQ testi.

Studienfeldspezifische Testmodule: Okuyacaginiz bölüme göre oldukca basit temel bilgilerin yer aldigi sorular gelir.

 

kisim, Almanya da egitim göreceginiz bölüme göre 4 e ayrilir:

 

Geistes-, Kultur und Gesellschaftwissenschaften: Dil bilimleri veya hukuk gibi bölümleri okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.

Ingeniuerwesen: Mühendislik okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.

Mathematik, Informatik, Naturwissenschaften: Doga bilimleri veya TIP gibi bölümlerde okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.

Wirtschaftswissenschaften: Ekonomi ile ilgili bölümleri okumak isteyen ögrencilerin girdigi sinav.

 

Sprach-Screeining sinavi bosluk doldurma seklinde yapiliyor. Asagidaki linkte sinav örneklerini bulabilirsiniz(Almanca):

 

https://www.testas.de/de/screening.htm

 

Kerntest IQ sinavi olarak yapiliyor. Ögrencinin kavrama yetenegi ölcülüyor. Asagidaki linkte örnek sinavlari bulabilirsiniz:

 

https://www.testas.de/de/kerntest.htm

 

kisim ise bölüme göre yapiliyor. Asagidaki linkte sol tarafta okumak istediginiz bölüme göre sinav örneklerini bulabilirsiniz:

 

https://www.testas.de/de/modellaufgaben.htm

 

 

 

Sinav yilda 3 kez yapiliyor(Sadece bu yil istisnai olarak Almanya da 4 kez). Genel olarak sinav tarihlerini asagidaki linkte bulabilirsiniz:

 

https://www.testas.de/de/pruefungstermine.htm

 

Türkiye de sinava girebileceginiz yerler:

 

Goethe Institut Ankara

 

Cukurova Üniversitesi

 

Goethe Institut Istanbul

 

Bilkent Erzurum Laboratory School

 

Goethe Institut Izmir

 

Marmara Üniversitesi – Kadiköy

 

Uludag Üniversitesi – Yabanci Diller Yüksekokulu

 

 

Almanya da sinava girebileceginiz yerlerin listesi:

 

https://www.testas.de/de/zentren_de.php

 

Sinav ücreti 80 Euro.

 

Sinavda en düsük not 70, en yüksek not 130. 110 puanin altinda kaldiysaniz TestAS sertifikasini mümkün oldugu kadar hic biryerde kullanmayin. 90 puanin altinda kalirsaniz o zaman Almanya da egitim planlarindan vazgecmeniz sizin icin cok dogru bir karar olur.

 

Dil sinavinin sonucu direk olarak puanlamayi etkilemiyor. Dil sinavinin sonucu ayri olarak yaziyor, tipki seviye tespit sinavi gibi. Örnegin almanca veya ingilizce seviyeniz icin B1 veya B2 sonucu yaziyor.

 

Genel puanlama 2. ve 3. kisim sinavlarindan alinan sonuclara göre belirli olur. Genel olarak her iki sinavin ayri ayri ortalamaya etkileri asagidaki tabelede aciklanmistir:

 

 

 

 

 

TestAS-Standardwert (KERNTEST) Verbesserung (Bonus) der Note
100 – 109 0,1
110 – 114 0,2
115 – 119 0,3
120 – 124 0,4
125 – 130 0,5

 

Yani yukardaki tabeleye göre 2. kisim(Kerntest) den aldiginiz not 100-109 araligindaysa notunuzu 0,1 yukari ceker.

 

kisimda yine ayni sonucu yansitir:

 

 

TestAS-Standardwert (FACHMODUL) Verbesserung (Bonus) der Note
100 – 109 0,1
110 – 114 0,2
115 – 119 0,3
120 – 124 0,4
125 – 130 0,5

 

Örnegin Almanya da TIP okumak istiyorsunuz ve LYS puaniniza göre NC ortalamaniz 2,5 olarak hesaplaniyor. TestAS sinavina giriyorsunuz ve 2. kisimdan 115(0,3 iyilestirme puani) ve 3. kisimdan 120 aliyorsunuz(0,4 iyilestirme puani). Bu sekilde toplam notunuzu 0,3+0,4 = 0,7 iyilestirmis oluyorsunuz, yani not ortalamanizi 1,8 e kadar cikarmis olursunuz.

 

TestAS sinavi ömür boyu gecerli. Gecen yildan itibaren Köln üniversitesinde dsh veya testdaf disinda TestAS sinavi mecburi hale getirildi. Ayrica yine bir kac üniversite daha gelecek yildan itibaren bu sinavi mecburi hale getirmeyi planliyorlar.

 

TestAS icin hazirlik kursu yok. Internet sitesindeki sinav örneklerini cözerek hazirlanabilirsiniz. Bunun disinda Studienkolleg Aufnahmeprüfung örneklerini de inceleyebilirsiniz.

 

Yukarda da belirtildigi gibi bu sinav sadece lisans okumak isteyenleri ilgilendiriyor.

TestAS sinavi ile ilgili sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/