Türkiye den Almanya ya gelen ögrencilerin, Almanya da egitim alabilmeleri icin saglamalari gereken HZB(Hochschulzugangsberechtigung) sartini saglamasi icin ilk olarak Türkiye de herhangi bir üniversitede(vakif veya özel üniversiteler de dahil), bir bölümü kazanmis olmasi gerekiyor. Ilk dikkat etmeniz gereken husus ise Almanya da hangi bölümü okuyacaksaniz, Türkiye de yine ayni veya benzer bir bölümü kazanmaniz gerekiyor. Örnegin Türkiye de herhangi bir mühendislik bölümünü kazanan ögrenci, Almanya da istedigi mühendislik bölümüne gecis yapabilir. Ama yine ayni mühendislik kazanan ögrenci, hukuk veya TIP gibi bölümleri tercih edemez. Kazanmis oldugunuz bölümün ikinci ögretim olmasi hic birseyi degistirmez.

Dikkat etmeniz gereken ikinci husus ise, bitirmis oldugunuz lise tipidir. Eger Meslek lisesi, Imam Hatip veya Acik Ögretim Lisesi ni bitirdiyseniz, Türkiye de 4 yillik bir bölümü kazanmaniza ragmen Almanya da direk egitim hakkiniz olmaz ve ilk olarak Studienkolleg dedigimiz egitimi almak zorunda kalirsiniz.

Studienkolleg hakkinda ayrintili bilgiler:

Fakat 2019 yilinda, Alman üniversitelerinin yurtdisindan gelen ögrenciler icin denklik islemlerini yürüten KMK kurumu, artik Türkiye deki acik lise mezunlarinin denkligine direkt olarak basvuru yapilan üniversitelerin karar verecegini duyurdu. Simdiye kadar bir kac üniversite Acik Lise denkligi ile ilgili kararlarini verdi. Asagidaki linkte güncel bilgileri takip edebilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/viewtopic.php?f=17&t=13533&fbclid=IwAR1ktHRtk2nZiZ2yu0LYuFpMPUp4hUx80_vZAloTCDo1uVqoD8yJK65KH14

Yukarda linki verilen Studienkolleg makalesinde de anlatildigi gibi, Studienkolleg den muaf olmak icin Türkiye de kazanmis oldugunuz lisans bölümünde en az 1 yil basarili bir sekilde egitim almis olmaniz gerekmektedir.

Diger anadolu veya normal 4 yillik lise bitirenler ise. LYS puaniyla 4 yillik bir bölüm kazanirlarsa, ayni bölümü veya o bölüme yakin bir bölümü Almanya da okuyabilirler.  Fakat sadece YGS sinaviyla 4 yillik bir bölüm kazanirsaniz yine Studienkolleg yapmaniz gerekiyor.

Bunun disinda MYO kazananlar veya bitirenler icin genel durumlar yukarda linki verilen Studienkolleg makalesinde ayrintili olarak anlatilmistir.

MYO ile ilgili belirtilmesi gereken en önemli husus ise, bir cok danismanlik firmasi “Almanya da sinavsiz Dikey Gecis” diyerek reklam yapip ögrencileri kandirirlar. MYO bitirdiyseniz, kesinlikle Almanya da üniversiteye baslayinca gectiginiz dersleri saydiramiyorsunuz. Yani Almanya da 6 dönem süren lisans egitimine MYO da gördügünüz 4 dönemlik egitimi saydirtip 5. dönemden baslayamiyorsunuz. MYO mezunlari Almanya da lisans egitimine sifirdan baslar.

Bir kac dönem veya sene lisans egitimi alip, daha sonra Almanya da lisans egitimine devam eden ögrenciler ise, Almanya daki kayit olduklari lisans bölümündeki ders iceriklerine ve kredi sayilarina göre, Türkiye de almis olduklari derslerin belirli bir kismini Almanya da saydirtabilirler. Bu konu ile ilgili ayrintili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

Almanya da cok sayida ingilizce lisans bölümü yoktur. Olan üniversiteler ise en azindan IELTS 6.0 vb. seviyede sertifika isterler. Almanca bir lisans bölümünde egitim almak icinse ilk olarak üniversitelere ön kabul icin basvuru yapabilirsiniz. Ön kabul veya sartli kabul dedigimiz kabul belgesi, basvuru yapan ögrencinin o üniversitede basvuru yaptigi bölümde bölüm sartlarini sagladigini, fakat dil sartini(Almanca bilgisi) saglamadigini gösteren bir kabul belgesidir. Direk egitime baslamak icin C1 seviyesine tekabul eden asagidaki almanca sertifikalardan birini almaniz gerekmektedir:

  • DSH 2 veya 3
  • TestDaF TDN 4
  • Goethe C2
  • Telc C1 für Hochschule
  • DSD II

Ön kabul basvurusunda dikkat etmeniz gereken husus ise her üniversitenin bu ön kabul icin yine belirli seviyede bir almanca sertifikasi sarti kosmasidir. Örnegin bazi üniversiteler hic almanca bilmeyen ögrencilere de ön kabul verirken, bazilari belirli seviyede almanca sertifikasi isterler(A2, B1 vs gibi). Hatta bazi üniversiteler ise hic ön kabul dahi vermezler. Yani yukardaki almanca sertifakalardan birini almadan o üniversitelere basvuru yapamazsiniz. Hangi üniversite ön kabul icin hangi seviyede almanca bilgisi istiyor, bilgileri üniversite tanitimlarimizda bulabilirsiniz:

Diger bir önemli nokta ise, yukardaki bütün HZB sartlarini saglasaniz bile yine de her bölüme her üniversitede kabul edileceksiniz diye bir kaide yoktur. Örnegin TIP, Eczacilik veya isletme gibi bölümlerde üniversiteler kisitlama ile ögrenci alir. Bu kisitli ögrenci alim islemine Numerus Clausus(NC) denir.

NC hakkinda ayrintili bilgileri asagidaki linkte bulabilirsiniz:

Ayrica Almanya da Lisans Egitimi sartlariyla ilgili daha ayrintili bilgileri Youtube Kanalimizda sunum seklinde anlattik:

Bu konular disinda Almanya da egitimle ilgili herhangi bir sorunuz olursa forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

https://community.deutschstudent.com/