Almanya da egitim sürecinde psikolojik olarak en zor dönem vize basvuru sürecidir. Vizeyi aldiktan sonra biraz rahatlarsiniz ama Almanya ya ilk geldiginiz günler yine bir cok bürokratik islemleri gerceklestirmeniz gerekir. Bu makalede, Almanya da yapmaniz gereken bürokratik islemler tek tek anlatilmistir.

Ilk asamada aile yaninda kalmayacaksaniz, herhangi bir yurda cikacaksaniz mutlaka hafta ici mesai saatleri icerisinde Almanya ya gelmeye calisin. Yurt anahtarini alabilmek icin görevliyi ancak hafta ici belirli saatlerde bulabilirsiniz. Aksi takdirde bir kac gün otelde kalmak zorunda kalabilirsiniz. Otel fiyatlari geceligi en ucuz 25 eurodan basliyor 100 euro ya kadar cikiyor.

Yurda veya ev tuttuysaniz eve ciktiginiz zaman ilk is olarak posta kutunuzun üzerine isminizi yazin.

Gelirken yaninizda bir miktar nakit para ile gelin mutlaka. Sayet bloke hesap actirdiysaniz, Almanya ya gelir gelmez bloke hesabinizdan para cekemiyorsunuz.

Sayet bloke hesapla vize basvurusu yaptiysaniz ilk olarak yurttan aldiginiz kira sözlesmesi ve hesabinizin acildigina dair Deutsche Bank in maille gönderdigi teyit ile en yakin Deutsche Bank subesine gidin. Deutsche Bank da hesabinizi aktive ettirmeniz gerekiyor. Hesap aktive olduktan yaklasik 10 gün icerisinde kartiniz ve kartinizin sifresi iki farkli posta ile adresinize gönderilir. Fakat hesabi aktive ettikten 2-3 is gün sonrasi acil durumlar icin pasaportunuzla bankadaki vezneye gidip para cekebilirsiniz hesabinizdan.

Dil kursuna basladiktan sonra oturum islemlerine de baslayabilirsiniz. Ilk asamada Almanya da gecerli bir saglik sigortasi yaptirmaniz gerekiyor. Dil kursu ögrencileri ilk asamada özel bir sigorta yaptirmak zorundalar. Aylik özel sigortalarin fiyati 26 ila 52 euro arasi degisiyor. Saglik sigortasi olarak Care Concept firmasini tavsiye edebilirim:
http://www.care-concept.de/krankenversicherung/sprachschueler_und_studenten/sprachschueler_versicherung_einleitung_trk.php?navilang=trk&PHPSESSID=732d2a0eecf5ce0ffdd812e57049d842

Sayet dil kursunu üniversitenin kendi dil kursunda yapiyorsaniz ilk olarak üniversitenin international office bölümüne gidip üniversiteye de kayit yaptirmaniz gerekiyor. Üniversiteye kayit icin götürmeniz gereken evraklar:

 

 

–       Üniversite kabul belgesi

–       Pasaport

–       Dil kursu kayit belgesi

–       Basvuru Formu(Üniversitenin sitesinden bulabilirsiniz veya direk olarak international office den alabilirsiniz).

–       Vesikalik fotograf

–       Üniversiteden kabul alirken yolladiginiz bütün belgelerin orjinalleri

–       Saglik Sigortasi

 

 

Duisburg – Essen, Bremen veya TU Dortmund gibi üniversitelerden kabul alanlar direk olarak herhangi bir kursa(ayni eyelet veya sehir icinde olmak sartiyla) yine üniversiteye ayni sekilde kayit yaptirip ögrenci karti alabilirler.

Sigorta evraginiz geldikten sonra ikamet ettiginiz sehirin belediyesine veya yabancilar dairesine(Rathaus ya da Ausländerbehörde) kayit(Anmeldung) müracat ediyorsunuz. Kayit isleminden sonra size vizenizin uzatilmasi icin bir randevu veriyorlar.

Sayet vizenizi garantör araciligiyla yaptiysaniz, Almanya ya gelir gelmez ilk is olarak kayit islemini gerceklestirin. Kayit isleminden sonra direk herhangi bir bankaya gidip(Sparkasse, Deutsche Bank veya City Bank gibi) ögrenci hesabi(Konto) actirin. Hesabiniz acildiktan sonra saglik sigortasi kaydinizi yaptirin.

Oturum islemlerine Almanya ya gelir gelmez baslamanizi tavsiye ederim. Cünkü kayit yaptirdiktan yaklasik 4-6 hafta sonra oturum kartinizi alabiliyorsunuz. Oturum karti basvurusu icin de yabancilar subesine götürmeniz gereken evraklar:

–       2 adet biyometrik vesikalik fotograf

–       Pasaport

–       Kira Sözlesmesi

–       Saglik Sigortasi

–       Üniversite Kabul veya Kayit Belgeleri

–       Dil Kursu Kayit Belgesi

–       Bloke hesap veya Garantör belgesi

 

Oturum alma islemleriniz sehirden sehire degisir ama ortalama süre 4 haftayi bulur. Oturum karti icin Türkiye Cumhuriyeti vatandasligi bulunanlar 28.80 Euro ödüyorlar.

Oturum kartinizi da aldiktan sonra erkek ögrenciler bagli olduklari eyaletteki Türkiye Cumhuriyeti Konsoloslugundaki egitim ateseligine gidip ögrenci dosyasi actirmalari gerekiyor.

Genel olarak bürokratik islemler icin sorularinizi forum sayfamizda yöneltebilirsiniz:

http://community.deutschstudent.com/